Otthon&Háztartás

Tiszta levegőt a lakásba! Hogyan? Hát légtisztító növényekkel!

2017. május 23. - helyettedvasalunk
Rengeteg olyan növény létezik, amelyek nemcsak, hogy gyönyörűen mutatnak otthonunkban, hanem szó szerint élettel telítik meg azt. Köztudott tény, hogy számos szobanövény fotoszintézis kibocsátása révén kiválóan tisztítja a levegőt, mely állítást az 1980-as évek végén lefolytatott NASA kutatás is alátámaszt. Eszerint a legtöbb tanulmányozott növényfaj egyértelműen csökkenti a szennyezők (leggyakrabban a formaldehid, de benzol, toluol, xilol) mennyiségét a légtérben. Lássunk hát 5 szobanövényt, melyek garantáltan megtisztítják lakásod levegőjét, és ráadásul nem is igényelnek olyan sok odafigyelést.

1.Buzogányvirág (Dieffenbachia)

Forrás: Pinterest

A buzogányvirágokat levelük sokszínűsége teszi igazán különlegessé, nem mellesleg nagyon könnyű őket gondozni. Azt azonban fontos tudni róluk, hogy nedvük mérgező, ezért a gyerekektől és háziállatoktól érdemes messzebb elhelyezni.

2.Kis levelű fikusz (Ficus benjamina)

Forrás: Pinterest

A kis levelű fikusz egy gyönyörű, szerteágazó lombozattal rendelkező növény, amely akár 2-3 méter magasra is megnőhet. Gondozása ennek is egyszerű, nincs is szüksége másra, mint egy napos, de szélvédett helyre, és egy kis locsolásra.

3. Aloe vera

Forrás: Pinterest

Az aloét most már egyre több itthoni háztartás is ismeri és szereti, hiszen a levélben található aloe gélnek számos jótékony hatása ismert (pl. leégés felületi kezelésére, bőr irritáció ellen stb.). Alkalom adtán törj le nyugodtan egy keveset a leveléből, nyugi, gyorsan visszanő. A növény teljesen biztonságos az emberekre, viszont a kutyáktól és macskáktól érdemes távol tartani.

4. Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata)

Forrás: Pinterest

Az anyósnyelv talán az egyik legelterjedtebb légtisztító szobanövény, mely mesterséges fény mellett is képes fotoszintetizálni, valamint éjszaka is termel oxigént és köt meg széndioxidot. Egyetlen dologra kell csak ügyelni gondozásakor: ne öntözzük túl, hiszen akkor könnyen elpusztulhat, egyébként nagyon kis szívós szobanövényről van szó.

5.  Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata)

Forrás: Pinterest

A szobapáfrány eredetileg a szubtrópusokról behozott növény, ami éppen ezért nagyon kedveli a párás, ámde árnyékos helyeket. Párásítani vagy vizes spricceléssel vagy fürdőszobába helyezéssel tudunk, sőt, az is jó megoldás, ha egy tálcára/tálba kavicsokat teszünk, egy kevés vizet öntünk rá, majd pedig erre helyezzük a növényt. Vigyázzunk azonban a túlzott öntözéssel, nem szereti ugyanis, ha folyton nedves a földje.

A bejegyzés eredeti helye a Helyetted vasalunk oldalán található. 

Ha tetszett a bejegyzésünk, kérünk, oszd meg másokkal is az alább látható közösségi média ikonokra kattintva. Köszönjük!

Forrás:

Buzzfeed, Kertvarázs magazin, Növénytár

A bejegyzés trackback címe:

https://helyettedvasalunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5512534389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása