„Levendula,a jó öreg levendula” – nem hiába hangzik ez a mondat manapság is sokak szájából, hiszen a levendula ezer fajta felhasználására már dédanyáink is rájöttek, sőt már jóval előttük is előszeretettel használták. Gyógynövény révén tényleg mindenre jó és sok minden ellen hatásos, gondoljunk csak a finom levendula illatra a szekrényben, ami kiváló a molyok ellen, vagy finom ízére, ami sütik, teák és italok szuper ízesítője. Mi most mutatunk Nektek 3 féle felhasználását,amiről talán még nem hallottatok, vagy nem ismertétek az elkészítését, íme:
Olajnak
Forrás: Pinterest
Sokan szoktunk levendula olajat vásárolni vásárokban vagy boltokban, azonban egy kis időráfordítással ez is könnyedén elkészíthető.
Lépések:
-
Tisztítsd meg jó alaposan a levendula virágait, és helyezz egy befőttes üvegbe annyit, amennyit csak szeretnél (ajánlott kb. ¾-ig megtölteni a levendulával).
-
Ezután önts rá annyi olajat (lehet napraforgó, olíva vagy mandulaolaj), amennyi ellepi.
-
A tárolása 2 helyen is történhet:
- Napos ablakpárkányon, ebben az esetben 2 napig-1 hétig hagyjuk érlelődni az olajat, fontos viszont, hogy 12 óránként rázogassuk meg egy kicsit.
- Sötét helyen, pl. kamrában, ekkor 4-6 hétig tároljuk, de időnként itt is szükséges a megrázogatás.
Ha az előbbi lépéseket betartjuk, akkor saját magunk is tökéletes levendula olajat készíthetünk. Viszont, ha az elkészülte után úgy találnánk, hogy nincs kellőképpen markáns levendula illata az olajnak, akkor fokozhatjuk azt a következőképpen:
-
Egy steril gézlapot fektessünk egy üres befőttes doboz tetejére, majd csorgassuk át rajta az olajunkat, ügyelve arra, hogy a virágokat is alaposan kinyomkodjuk.
-
Helyezzünk újabb virágokat a leszűrt olajba, és ismételjük meg a fenti műveleteket egészen addig, amíg a kívánt illatot el nem érjük.
Bőrradírnak
Forrás: The Nerdy Farm Wife
Az alább olvasható bőrradírunk kiváló hámlasztó hatással bír, ami által puhábbnak és felfrissültebbnek érezhetjük bőrünket. Szuperül használható kezünkön, lábfejünkön, sarkunkon vagy esetleg könyökünkön.
Hozzávalók:
-
fél csésze nádcukor
-
1 vagy 2 evőkanál levendulaolaj
-
1 teáskanál méz
-
néhány csepp levendula illóolaj (elhagyható)
Elkészítése rendkívül egyszerű:
Alaposan keverd össze a hozzávalókat, ha túl olajosnak találnád, akkor keverj még hozzá egy kis cukrot, ha túl száraznak, akkor egy kis olajat. Miután elkészültél, már mehet is a bőrödre, azonban figyelj, hogy alaposan lezuhanyozz utána (hisz ki szeretne olajfoltos maradni). Ajánlott a bőrradírt még azon a napon elhasználni, amikor készítetted, vagy maximum hűtőben tárolhatod még 1-2 napot, de ennél több napig nem tanácsos tárolni.
Cukor ízesítőjének
Forrás: Pinterest
Ha te is kedveled a levendula ízvilágát, akkor ezt nem szabad kihagynod! Rétegezd a cukrot a levendula virágzatával (tetszés szerinti mennyiségben), és hagyd így pihenni néhány hétig. A cukor egy idő után magába szívja a levendula ízét, ami végül kiválóan fog passzolni sütikhez, teához stb.
Figyelmeztetés: Fontos tudnod, hogy habár a levendula egy gyógynövény, mégsem ajánlott mindenkinek. Kérd ki az orvosod tanácsát ha éppen gyereket vársz vagy szoptatsz mielőtt használni kezdenéd.
A bejegyzés eredeti helye a Helyetted vasalunk oldalán található.